Växter i uterum

Växter i uterum

Om somrarna blir svala, våren och hösten allt mer oberäknelig när det gäller väder, är uterum allt mer uppskattat. Uterum tillåter oss att frodas i ett verkligt inomhus/utomhus vardagsrum. Om du är begränsad när det gäller storlek, utrymme eller på grund av budget, kan du ändå skapa en perfekt och mycket användbar oas, om så bara på 2,5 x 3 meter. Detta miniuterum känns kanske inte som en jättestor yta men heller inte proppfullt, på grund av det lånade uterumutrymmet utanför glaset. Ett rum i denna storlek kan gärna innehålla ett bord och stolar för fyra eller fem personer, några bänkar för att ställa unga växtplantor, några klättrande växter och kanske ett citronträd eller liknande. Beroende på hur du vill ha det kanske till och med det får plats ett par bekväma stolar. Du kan använda uterummet för övervintring av dina växter, pyssel, umgås eller bara njuta av den laddade känsla som kommer över dig när du är omgiven av höga dagsljusnivåer och bladverk.

 

Klimat i uterum

Uterum brukade förr ha ett rykte om att vara för kalla på vintern, och för varma på sommaren, men nya glastekniker, gör att vi kan njuta mer omgivningstemperaturer året runt. Om du har tur nog att kunna välja i vilket väderstreck du vill ha ditt uterum, anser en expert att mot norr är nog troligen bäst för växter medan söderläge passar folk bäst. För att skapa ett mer perfekt klimat, görs de flesta uterum helt dubbelglasade, och denna inglasning kan nu isolera bättre än tegelväggar. Värmekontrollerade glas på taket reflekterar solen när den är som störst, och eldrivna persienner kan monteras för skugga. God ventilation är ett måste också. Du måste bestämma om du ska värma ditt uterum för att behålla dagstemperaturer på 15-21 grader så det är som bara ett annat rum i huset, eller värma så den håller en lägsta vintertemperatur på 10 grader, eller inte värma det alls.

Växtsorter i uterummet

Det första alternativet kommer att ha samma torra atmosfär som av ett normalt rum, vilket kommer att innebära att växter är av en lägre prioritet än människor, och det kommer att bli svårare att hålla växterna vid liv i början. Vid den andra ytterligheten, ouppvärmda uterum är mycket användbart för övervintring av härdigare citrus såsom citroner och grapefrukt. Du kan mycket väl finna att med lite tillfällig lagt fleece och värmestrålning från den intilliggande husväggen, kan mer exotiska sorter som Änglatrumpet, diadembuskar, kordyliner, mönjor, granatäpplen, avokado och oleanderväxter kan komma att överleva också – speciellt om du håller dem helt torra när det är kallare. Värmenivån i mellansegmentet är förmodligen bäst för en växttok som vill odla en mängd av växterna ovan.

 

Olika växter i olika uterum

Ett uterum som inte har klimatet som i ett rum i huset, kommer förmodligen inte att ha mjuka möbler, bokhyllor och eldstäder, men det kan ändå vara mycket användbart som ett växthus under de kallare månaderna på året. Då kan du höja grönsaksskörden och utöka dina skördar av basilika, melon och aubergine. Dessa växter kan fortfarande ordnas för att se lockande ut. Installera en spaljé eller trådar längs med glaset så att du kan använda det extra vertikala utrymmet. Om du satsar på det varma, torra och möblerade uterummet, välj växter som tål dessa ganska torra, fientliga förhållanden såvida du inte grupperar dem och är beredda att spraya dem regelbundet med vatten. Välj vissa palmer som agave, aloe, cycas och oliver. Dadelpalm blir stora snabbt så var beredd, men den mexikanska blå palmen, Brahea armata , med dess stålblå bladverk är långsammare. Oliver kan växa snabbt också i sådana skyddade växande utrymmen, så beskär hårt; de är mycket toleranta mot beskärning. Trillingblommor blir bra, dramatiska och färgstarka klättrare. Var inte rädd för att använda för mycket heller, eftersom högre växter i ögonhöjd gör att utrymmet expanderar inför dina ögon, och kommer att förvandla ditt uterum till ett långt mer intressant och lockande ställe.