Material i uterum

 Uterum, vilka material ska man välja?

Här får du tips om tak, väggar, golv och färg till ditt uterum. Ett uterum är trevligare om det passar bra till husets övriga konstruktion och utseende. Material som glas, plast, trä och aluminium kan användas för uterum, så det är faktiskt husägarens individuella smak, som blir avgörande för valet av material. Trä är dyrare än exempelvis plastelement och måste underhållas med olja minst en gång om året. Solrummet måste matcha huset. Det viktigaste när man ska välja material för sin vinterträdgård är att det kommer att matcha resten av huset. Det ska inte se ut som ett litet skjul som är klistrats fast på din primära bostad.

 

Billigt uterum inte alltid bäst

Ett uterum är en utmärkt plats att ha växter. Välj bra material för uterummet. Grundregeln är om du som konsument tittar på ditt hus och är osäker på vad som kommer att passa, fråga experterna. Generellt finns det naturligtvis många som har bra koll på smak och kunskap. De vet att det inte handlar om att bara bygga något som blir kvar när en storm dragit förbi. Men som konsument kan man ha stirrat sig blind på sitt eget hus och behöver några råd. Man ska inte spara för mycket på materialet. Att se människor med uterum som byggs med genomskinliga takplåtar av plast, husägaren sparade kanske bara sparade några tusenlappar, men i gengäld, dras värdet på uterummet också ner. Det blir helt enkelt osäljbart, säger en del experter. En fast grund är en bra lösning på ett uterum. Man kan antingen välja en grund som gjutits med betongfundament eller en punkt-stiftelse med cement. Det är möjligt att lägga plattor på och har golvvärme. Det är också bäst lämpat om man vill ha ett tungt tak.

 

Nuterumågra goda råd då man bygger uterum

Bestäm vad den primära funktionen av ditt uterum ska vara. Bör det vara i naturen i form av ett orangeri med massor av växter? Eller skulle du använda det på en plats där familjen kan sitta och koppla av med mat och kaffe?

 

Plats

Om du i första hand vill använda uterummet som en utökad matsal, bör det inte vara alltför långt från köket. Annars ska du släpa mat genom hela huset. Gör ett soldiagram så att du vet när solen kommer att träffa ditt uterum. Vanligtvis ska du bygga uterum för att dra nytta av solljuset så mycket som möjligt. Har du en fantastisk utsikt eller ett kök som vetter mot norr, kan du givetvis använda det också.

 

Material

Välj material som passar stilen på ditt hus. Be om professionell hjälp med ritningar och material. Kom ihåg att träkonstruktioner inte får röra marken. Var försiktig med då de kan leda till överhettning. Välj lågenergiglas som behåller värmen under de kalla månaderna.

Termotak stänger värmen ute på sommaren och hjälper till att förhindra kyla på vintern.

 

Avluftning

En god ventilation förhindrar doften av fuktig källare. Du kan välja antingen manuell ventilation genom öppna fönster/dörrar eller mekanisk ventilation. Kom ihåg att skydda mot inkräktare om man har saker av värde i uterummet. Mekaniska ventilationssystem är tillgängliga, där fönstren stängs automatiskt när det regnar. Du kan också få en soldriven värmepump som pumpar in torr luft men se till att det finns ett galler där luft kan komma ut igen. Det kan komma små svarta fuktiga fläckar i på fönsterbrädan inne när varm luft möter den kalla ytan och de kan tvättas bort med en mild tvållösning. Har du plastmaterial, kan de också rengöras med en trasa. Är plasten mycket smutsig, kan du använda polish som du använder till bilen. När du fått alger på plast kan du använda klor löst i vatten.

 

Brickor på golvet, om du har många växter i uterummet

Om du har en vinterträdgård i första hand för att odla växter, riskerar man att vatten kommer på golvet då plantorna skall vattnas och även att luftfuktigheten i uterummet ökar. Här skulle det vara mest lämpligt att ha ett klinkergolv. Använd trägolv om uterummet är ett utökat vardagsrum. Kanske ett golv i ask eller ek med klicksystem. Fördelarna med ett sådant golv är att det är lätt att sätta dit och lätt att rengöra. Du tar bara en våt trasa och det är inte dyrare än man kan kasta ut det och sätta ett nytt. Massivt trä kräver lite mer, och det bör man slipa ner när det blir slitet.

 

Massiva väggar kan ge bättre isolering

Om uterummet ligger bredvid en väg, stig eller nära grannar, kan det vara mycket trevligt med en vägg utan glas i ena änden. En mur av trä där glaset först börjar halvvägs upp på väggen kan också vara en fördel i förhållande till placera möblerna i rummet. Undvik glastak på ditt uterum då man i värsta fall inte kan använda uterummet under de tre varmaste månaderna. Det finns skjutbara partier som kan öppnas och de är ett tips av värde!