Livsstil och uterum!

Uterum i en förändrad värld

Livsstilen har förändrats dramatiskt under åren och dagens förväntningar om att använda naturen som en del av vårt livsrum har i grunden påverkat utformningen av moderna bostäder. Denna förändring i livsstil avspeglas i den ökade efterfrågan på köksförlängningar, vanliga uterum eller orangerier, för fastigheter.

uterumAnvändningen av det traditionella köket har förändrats under åren med livsstilsförändringar. Fler och fler människor försöker att utvidga de små utilitaristiska köken på baksidan av sina hem med glaskonstruktioner, för att skapa en dramatisk och öppen planlösning för matlagning, servering och underhållande miljö. Detta blir blir som ett nav i familjelivet. Med hjälp av ett orangeri eller ett uterum, kan man utöka köket som viktigaste rum i huset, med trädgården som utsikt. Ljuset från ett uterum är upplyftande och skapar ett underbart område att leva med, och en varm och mysig känsla oavsett väder utanför.

 

Uterummets tak

Ett relativt enkelt och prisvärt alternativ för att lägga till ljus och rymd till ett hem är med tillägg av ett genomskinligt tak. Detta ger en fantastisk effekt på ett mörkt trapphus eller korridor och kan omedelbart omvandla små besvärliga utrymmen till ljusa vardagsrum med ett genomskinligt tak i plast eller glas. Det är viktigt att tänka på att om man väljer glas ska det helst gå att öppna upp. Annars riskerar ditt uterum att bli som en bastu under varma dagar. Då trivs varken växter eller din familj.

 

Funderingar kring uterum

När du ska köpa eller bygga ett uterum finns det lite du måste fundera på. Om du vill ha använda det året runt eller kanske bara förlänga sommaren. Ska uterummet användas året runt behöver det ha isolertak och uterumspartier som fungerar även på vintern. Oavsett om man köper ett komplett uterum eller om man sätter glaspartier på sin uteplats, finns en uppsjö av alternativ att välja på. Känns det förvirrande så tveka inte att fråga en expert om hjälp och råd. Uterum gör ett fantastiskt tillägg till en uteplats eller i en trädgård, och erbjuder ett ökat antal sätt att njuta av din tid som du spenderar hemma. Varje hem är olika, och det gör att flera olika beslut ska fattas om storlek, form och design som bäst passar dina behov.

 

Vad säger lagen om uterum?

Sist men absolut inte minst måste du tänka på vad lagen säger om uterum. Tillstånd måste sökas men ett fristående uterum upp till 25 kvadratmeter behöver inte bygglov. Kontrollera alltid med kommunen du bor i vilka lokala regler som kan tänkas gälla. Om det handlar om en inglasning av fasaden kan det bero på. Det är som sagt alltid säkrast att höra sig för med din kommuns stadsbyggnadskontor, för att få klara besked. Att bygga ett uterum utan att kolla upp det först, kan få tråkiga följder och det kan sluta med att du får ta bort uterummet.