Uterummets uppkomst…

Uterummets historia

I många städer, särskilt i kalla klimat i Europa, har man byggt kommunala uterum för att visa upp tropiska. Denna typ av vinterträdgården var populära i början av sjuttonhundratalet, och i slutet av samma århundrade användes de även för socialt bruk, som till exempel tebjudningar. Dessa uterums arkitektur varierar från typiska viktorianska växthus till moderna stilar såsom geodetiska kupoler. Många var stora och imponerande i sin struktur. I Storbritannien är den rättsliga definitionen av en vinterträdgård/uterum: en byggnad som har minst 50 procent av dess sidovägg i glas eller något annat genomskinligt material och minst 75 procent av taket i antingen polykarbonat eller glas. I dag är begreppen uterum, solrum och vinterträdgård omväxlande använt av allmänheten, men termen konservatorium och särskilt engelska konservatorium, frammanar bilden av en utsmyckad struktur, traditioner från viktorianska eran i uterummens byggnad.

 Växter i uterum

Dessa vackra strukturer har konstruerats och byggts runt om i världen, i privata trädgårdar, parker och botaniska institutioner. I mindre trädgårdar har uterum blivit mycket populära som ett ställe för växter, för att bevara växter och för att äta och umgås i. Uterum används ofta som ett extra rum i stället för trädgårdsodling. Uterum för bostäder kan vara konstruerade av lövträd såsom teak, mahogny och röd ceder för att nämna några. De är oftast mycket detaljerade och dyrare än uterum som huvudsakligen är tillverkade av antingen aluminium eller pvc.

Citrus öppnade upp för uterum

Bevarande av citrus och andra växter, började med att man byggde en pergola över krukväxterna och helt enkelt flyttade krukväxterna inomhus under den kalla årstiden. Längre norrut i Europa, blev bevarandet av apelsinträd början på en trend som skapade byggnader för detta ändamål. De var byggda för att skydda den läckra, men delikata frukten i orangerier, som de kom att kallas. Det var oftast slutna strukturer som byggts med trä, tegel eller sten med höga vertikala fönster på södra väggarna. Användningen av dessa uterum expanderade socialt. Det var mycket praktiskt att använda för att underhålla och ta emot en större mängd växter. Termen växthus kom att beskriva rummen och uterum för växter. På 1700-talet började en holländsk forskare använda sig av sluttande glas, för att få in mer ljus till växterna än de höga sidoväggarna i glas hos orangerierna.

 

Uterum i järn och glas

1800-talet var en guldålder för att bygga vinterträdgård/uterum, främst i England. Deras uterum var en produkt av engelsk kärlek till trädgårdsarbete och ny teknik i glas och värmeteknik. Många av de magnifika offentliga uterummen, byggda av järn och glas, är resultatet av denna epok. I London finns ett exempel på ett stort växthus som används för odling av sällsynta växter, eller mer sällan, för fåglar och sällsynta djur. I bland med växter och djur som lever tillsammans.

 

Uterum i nutid

UterumDen utbredda konstruktionen av brittiska uterum avstannade med uppkomsten av andra världskriget. Även med tillkomsten av isolerglas under 1950 – 1960, var det inte förrän på 1970-talet som kreativa arkitekter och byggare började återskapa den viktorianska designen av 1800-talets engelska uterum i mindre inhemska versioner med isolerglas. I modern konstruktion, skiljer en vinterträdgård från ett orangeri i att mer än 75% av dess takyta tillverkat av glas. En vinterträdgård per definition måste ha mer än 50% av sin väggyta glaserad. Samtida uterum använder ett antal tekniker för att se till glas blir så energieffektivt som möjligt, se till att det släpper in maximalt ljus och samtidigt upprätthålla en jämn temperatur under hela sommaren och vintern.